Numer 33/2021/2022 — 02.05.2022 r.

Kuchnia molekularna

autor: Edyta Rogowska

W naszym przedszkolu odbyły się bardzo interesujące warsztaty poświęcone Kuchni Molekularnej. Nasze dzieci uczestniczyły w szeregu doświadczeń.

Mogły zobaczyć, czym jest suchy lód i przy jego udziale stworzyć na podłodze - chmurę. Piły też dymiący sok owocowy oraz jadły zamrożone w ciekłym azocie chrupki - tak zwane ,,smocze chrupki". 

Obserwowały też co się dzieje, gdy trochę ciekłego azotu  wylejemy na podłogę. 

Na koniec spotkania nasze przedszkolaki przygotowały z malin, jagód, truskawek i soku jabłkowego przy udziale ciekłego azotu- pyszne sorbety. Wrażeń było co nie miara - miny mówią same za siebie.

Komentarz lub zgłoszenie tematu




Same cyfry, bez spacji lub kresek

Lokalizacja

ul. Staszica 1
05-800 Pruszków

Redakcja

Adres e-mail: tygodnik@azymut.edu.pl

© 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.