Białka to nie tylko makroskładniki diety. Analiza biochemiczna i chemiczna.
Za nami już pierwsze spotkanie kółka chemicznego, na którym Uczniowie poznali szereg właściwości substancji białkowych. W krótkiej prelekcji dowiedzieli się jakie są najważniejsze funkcje białek. Jaki wpływ mają te związki na homeostazę organizmu oraz zapoznali się z budową aminokwasów. W części praktycznej zajęć przeprowadziliśmy reakcję denaturacji białka jaja kurzego i omówiliśmy dokładnie ten proces. Ponadto przeprowadziliśmy proste eksperymenty związane z określeniem pH roztworu i związanym z nim zmianą barwy. Na następnych zajęciach będziemy kontynuowali tematykę białek - przeprowadzimy rekację charakterystyczne dla tych substancji - rekację biuretową i ksantroproteinową. Ponaddto przeprowadzimy denaturację białek z wykorzystaniem innych czynników m.in solii metali ciężkich i stężonych kwasów.
ul. Staszica 1
05-800 Pruszków
Adres e-mail: tygodnik@azymut.edu.pl