Numer 5/2021/2022 — 27.09.2021 r.

NaCO - empiryczne kółko chemiczne

autor: Ewa Syta

Białka to nie tylko makroskładniki diety. Analiza biochemiczna i chemiczna.

Za nami już pierwsze spotkanie kółka chemicznego, na którym Uczniowie poznali szereg właściwości substancji białkowych. W krótkiej prelekcji dowiedzieli się jakie są najważniejsze funkcje białek.  Jaki wpływ mają te związki na homeostazę organizmu oraz zapoznali się z budową aminokwasów. W części praktycznej zajęć przeprowadziliśmy reakcję denaturacji białka jaja kurzego i omówiliśmy dokładnie ten proces. Ponadto przeprowadziliśmy proste eksperymenty związane z określeniem pH roztworu i związanym z nim zmianą barwy. Na następnych zajęciach będziemy kontynuowali tematykę białek - przeprowadzimy rekację charakterystyczne dla tych substancji - rekację biuretową i ksantroproteinową. Ponaddto przeprowadzimy denaturację białek z wykorzystaniem innych czynników m.in solii metali ciężkich i stężonych kwasów. 

 

 

Komentarz lub zgłoszenie tematu




Same cyfry, bez spacji lub kresek

Lokalizacja

ul. Staszica 1
05-800 Pruszków

Redakcja

Adres e-mail: tygodnik@azymut.edu.pl

© 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.