Teraz, gdy wszystko stało się jasne, możemy ujawnić kulisy przygotowań do Dnia Matki 2017. Publikujemy także przepis na umiarkowany kalorycznie tort, którym posłużyli się nasi uczniowie, przygotowując poczęstunek dla swoich mam.
Karol Jabłoński:
Już na początku maja rozpoczęliśmy przygotowania do najważniejszego święta w naszej szkole - Dnia Mamy. Na początek zakupiliśmy 30 metrów deski sosnowej, ponad 6 kg gwoździ i 80 włóczek. Chłopcy z klas starszych (IV - IG) w ramach zajęć plastyczno-technicznych cięli, szlifowali i wbijali gwoździe, by później cała szkoła mogła stworzyć tkany prezent dla swojej mamy.
Michał Molga:
W piątek (26 maja) od samego rana w szkole trwały próby, część nauczycieli od świtu poszukiwała na giełdzie kwiatowej najładniejszych róż dla mam, inni montowali sprzęt nagłośnieniowo- oświetleniowy.
Przed południem cała szkoła (z wyjątkiem szóstej klasy) udała się na próbę do MOKu w Piastowie, by tuż po 14 rozpocząć wspólne świętowanie.
Klasa szósta w tym czasie pod okiem pana Karola Jabłońskiego i pana Wojtka Pielecha przygotowywała dla mam słodki poczęstunek - Tort Rafaello.
Możemy zdradzić, że do przygotowania chłopcy zużyli: 45 śmietan, 45 serków mascarpone, 2 kg cukru pudru, 2 kg wiórków kokosowych i 900 sztuk andrutów.
--
Przepis na Torcik Rafaello z andrutów:
czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość porcji: torcik o średnicy 15 cm
Składniki:
ul. Staszica 1
05-800 Pruszków
Adres e-mail: tygodnik@azymut.edu.pl