Numer 26/2017 — 09.10.2017 r.

Śniadanie Mistrzów

autor: Dariusz Wijas

Uczniowie klasy startowej przygotowali prawdziwe, bo pyszne i zdrowe, śniadanie mistrzów!

Lekcja zaczęła się już dzień wcześniej- wspólnie ustaliliśmy, które produkty żywieniowe są zdrowe, a które nie. Uczniowie w grupach przygotowali menu na zdrowe śniadanie (rysując je) oraz podzielili między siebie do przyniesienia produkty i akcesoria kuchenne potrzebne do ich przygotowania. Dziś od razu po porannej modlitwie i pogadance na temat BHP w kuchni, udaliśmy się na stołówkę. Śniadanie oczywiście zaczęliśmy od mycia rąk. Następnie chłopaki wzięli się do pracy. Sprawnie podzielili się zadaniami- myciem, obieraniem, krojeniem lub tarciem warzyw i owoców; krojeniem i smarowaniem chleba; układaniem wędliny i sera; oraz mieszaniem wszystkiego. Starali się tak organizować pracę, aby każdy w grupie przez chwile wykonywał każdą z czynności. Co bardzo cieszy, chłopcy pracowali bardzo zgodnie, doszło tylko do jednej sprzeczki o tarcie marchewki. Po przygotowaniu posiłków pozostało posprzątać i zasiąść do wspólnego jedzenia. Moja pomoc przy wykonaniu śniadania ograniczyła się do tłumaczenia jak coś zrobić- chłopcy wykonali posiłki samodzielnie. Gratuluję i życzę Państwu smacznego w związku z pracą domowąJ

Komentarz lub zgłoszenie tematu




Same cyfry, bez spacji lub kresek

Lokalizacja

ul. Staszica 1
05-800 Pruszków

Redakcja

Adres e-mail: tygodnik@azymut.edu.pl

© 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.